Трансжири: що це і в яких продуктах містяться

Трансжири - один із найстрашніших компонентів харчового виробництва поряд із ГМО. У споживачів вони асоціюються зі шкодою для здоров'я, при цьому продовжують активно використовуватися в харчовій промисловості. Ми розповімо, що це таке, навіщо вони потрібні і в чому дійсно полягає шкода.

Що таке трансжири

Трансизомери жирних кислот (трансжири) - це категорія ненасичених жирів з особливою структурою вуглецевого зв'язку. Вона може утворюватися як природним шляхом під впливом бактерій, так і штучно за допомогою гідрогенізації. Процес полягає у збагаченні рідкої рослинної олії воднем, що змінює властивості вихідного продукту.

Найвідоміший приклад такої трансформації - маргарин. Його винахід і подальша комерційна популярність пов'язані з необхідністю отримати дешевий продукт із тривалим терміном придатності. До того ж на той час вважалося, що шкідливі якраз тваринні жири, а будь-яка рослинна альтернатива буде набагато кориснішою.

Запатентований маргарин був у 1871 році. А дослідження впливу трансжирів на організм людини почалися лише через століття.

Шкода трансжирів

Перед трансжирами найбільш вразлива серцево-судинна система. Трансизомери можуть підвищувати рівень ліпопротеїнів і тригліцеридів, які здатні закупорювати судини. Нарівні з трансжирами подібний негативний вплив чинять насичені жири тропічного походження - пальмова та кокосова олія. Перша особливо популярна в кондитерських виробах мас-маркету, тоді як ВООЗ рекомендує обмежити її вживання.

Також було виявлено зв'язок цих речовин із ризиком розвитку діабету. Дієтологи рекомендують замінити їх поліненасиченими жирами. Чудовою альтернативою стануть Омега-3, Омега-6, рослинні олії, які приносять користь організму.

Надмірне вживання продукції з трансжирами може призвести до таких наслідків:

  • захворювання серцево-судинної системи;
  • розвиток пухлин;
  • проблеми жіночої репродуктивної системи;
  • погіршення пам'яті;
  • онкологічні захворювання;
  • депресія;
  • хвороба Альцгеймера.

Чи є норма споживання? Так, ВООЗ стверджує, що в щоденному раціоні людини трансжири не повинні перевищувати 1% від загального енергоспоживання. Але тут варто зауважити, що йдеться не про штучні, а про натуральні трансизомери, які можуть міститися в м'ясі та молоці.

Не весь маргарин є абсолютним злом. Якщо продукт отримано шляхом якісної ферментації, частка трансжирів у ньому може поступатися навіть їхньому вмісту у вершковому маслі.

На етикетках трансжири в продуктах харчування можна розпізнати за такими інгредієнтами:

  • маргарин;
  • кондитерський, рослинний, фритюрний або кулінарний жир;
  • частково гідрогенізовані жирні кислоти;
  • гідрогенізована олія.

Компоненти з найбільшим вмістом зазвичай вказуються на початку списку. В Україні масова частка трансжирів у продукті не може перевищувати 8%. У країнах ЄС цей показник становить 2%.

У яких десертах містяться трансжири

Фастфуд, вулична їжа і більшість магазинних солодощів містять трансизомери жирних кислот. Перше, що видає їхню наявність у десертах, - це тривалий термін придатності. Також трансжири впливають на зовнішній вигляд кондитерських виробів, допомагаючи довго зберігати форму і привабливий колір.

Десерти із супермаркетів із найбільшою шкодою:

  • морозиво;
  • шоколадні батончики;
  • пісочне печиво та інша випічка на основі маргарину;
  • напівфабрикати кондитерських виробів;
  • готові суміші для кремів.

Будь-які з цих ласощів можна замінити більш корисними. Морозиво домашнього приготування на молоці та яєчних жовтках, випічка з натуральних інгредієнтів, цукерки із сухофруктів, білкові муси з фруктами - все це доводить, що здорове харчування може бути смачним.

 

btn