
Трансжири: що це і в яких продуктах містяться

Трансжири - один із найстрашніших компонентів харчового виробництва поряд із ГМО. У споживачів вони асоціюються зі шкодою для здоров'я, при цьому продовжують активно використовуватися в харчовій промисловості. Ми розповімо, що це таке, навіщо вони потрібні і в чому дійсно полягає шкода.
Що таке трансжири
Трансизомери жирних кислот (трансжири) - це категорія ненасичених жирів з особливою структурою вуглецевого зв'язку. Вона може утворюватися як природним шляхом під впливом бактерій, так і штучно за допомогою гідрогенізації. Процес полягає у збагаченні рідкої рослинної олії воднем, що змінює властивості вихідного продукту.
Найвідоміший приклад такої трансформації - маргарин. Його винахід і подальша комерційна популярність пов'язані з необхідністю отримати дешевий продукт із тривалим терміном придатності. До того ж на той час вважалося, що шкідливі якраз тваринні жири, а будь-яка рослинна альтернатива буде набагато кориснішою.
Запатентований маргарин був у 1871 році. А дослідження впливу трансжирів на організм людини почалися лише через століття.
Шкода трансжирів
Перед трансжирами найбільш вразлива серцево-судинна система. Трансизомери можуть підвищувати рівень ліпопротеїнів і тригліцеридів, які здатні закупорювати судини. Нарівні з трансжирами подібний негативний вплив чинять насичені жири тропічного походження - пальмова та кокосова олія. Перша особливо популярна в кондитерських виробах мас-маркету, тоді як ВООЗ рекомендує обмежити її вживання.
Також було виявлено зв'язок цих речовин із ризиком розвитку діабету. Дієтологи рекомендують замінити їх поліненасиченими жирами. Чудовою альтернативою стануть Омега-3, Омега-6, рослинні олії, які приносять користь організму.
Надмірне вживання продукції з трансжирами може призвести до таких наслідків:
- захворювання серцево-судинної системи;
- розвиток пухлин;
- проблеми жіночої репродуктивної системи;
- погіршення пам'яті;
- онкологічні захворювання;
- депресія;
- хвороба Альцгеймера.
Чи є норма споживання? Так, ВООЗ стверджує, що в щоденному раціоні людини трансжири не повинні перевищувати 1% від загального енергоспоживання. Але тут варто зауважити, що йдеться не про штучні, а про натуральні трансизомери, які можуть міститися в м'ясі та молоці.
Не весь маргарин є абсолютним злом. Якщо продукт отримано шляхом якісної ферментації, частка трансжирів у ньому може поступатися навіть їхньому вмісту у вершковому маслі.
На етикетках трансжири в продуктах харчування можна розпізнати за такими інгредієнтами:
- маргарин;
- кондитерський, рослинний, фритюрний або кулінарний жир;
- частково гідрогенізовані жирні кислоти;
- гідрогенізована олія.
Компоненти з найбільшим вмістом зазвичай вказуються на початку списку. В Україні масова частка трансжирів у продукті не може перевищувати 8%. У країнах ЄС цей показник становить 2%.
У яких десертах містяться трансжири
Фастфуд, вулична їжа і більшість магазинних солодощів містять трансизомери жирних кислот. Перше, що видає їхню наявність у десертах, - це тривалий термін придатності. Також трансжири впливають на зовнішній вигляд кондитерських виробів, допомагаючи довго зберігати форму і привабливий колір.
Десерти із супермаркетів із найбільшою шкодою:
- морозиво;
- шоколадні батончики;
- пісочне печиво та інша випічка на основі маргарину;
- напівфабрикати кондитерських виробів;
- готові суміші для кремів.
Будь-які з цих ласощів можна замінити більш корисними. Морозиво домашнього приготування на молоці та яєчних жовтках, випічка з натуральних інгредієнтів, цукерки із сухофруктів, білкові муси з фруктами - все це доводить, що здорове харчування може бути смачним.