
Торт Червоний оксамит: рецепт, склад, оформлення

Спробувавши одного разу, легко закохатися назавжди. Так коротко можна описати торт Червоний оксамит. Це один із найвпізнаваніших і найпопулярніших десертів, що прийшли до нас із Північної Америки. Витоки рецепта губляться в проміжку кінця XIX - середини XX століття в кондитерських США та Канади. Сучасного вигляду торт набув у 1930-х роках із появою червоного барвника. Сьогодні цей десерт - частина американської домашньої кухні та улюбленець відвідувачів європейських кондитерських. У статті розповімо більше про його особливості, секрети та тонкощі приготування.
Про торт Червоний оксамит
Якщо мета кондитера пограти з уявою клієнта і обхитрити його очікування, то найкращим десертом стане Червоний оксамит. Особливість тортика в тандемі його зовнішнього вигляду та смакових якостей. Бачачи червоні коржі, ми очікуємо відчути солодкий, ягідний або східно-пряний смак. Але нас зустрічають ледь вловимі нотки шоколаду з кислинкою вершкового сиру.
Червоний оксамит - це по суті шоколадний торт на знежирених вершках або кефірі. Це не підфарбований бісквіт, як може здатися на перший погляд, а досить складна комбінація компонентів і гра смаків. В ідеальному виконанні смак і аромат какао лише злегка вловимі, а текстура повністю виправдовує назву - вона ніжна, як оксамит.
Як приготувати торт Червоний оксамит
Сьогодні рецептів і способів приготування цього десерту стільки ж, скільки і кондитерів. По суті це своєрідний виклик - дотримуватися технології та пропорцій, додавши щось своє.
Червоний оксамит торт можна приготувати як у кондитерській на професійному обладнанні, так і в домашніх умовах. Зазвичай випікається три коржі за температури 170-180°C. Режим випічки - стандартний "верх-низ" без конвекції, оптимальний час становить 20-30 хвилин. Для крему використовують вершковий сир. Підійде Маскарпоне, Філадельфія або Буко. Коржі змащують після охолодження до кімнатної температури.
Інгредієнти для червоного тортика
Для стандартного розміру виробу на 8 порцій знадобляться такі інгредієнти:
- борошно - 325 г;
- цукор - 300 г;
- рослинна олія - 15 ст.л.;
- кефір - 200 г;
- 2 яйця;
- какао - 0,5-1,5 ст.л. (залежно від типу і смаку какао-порошку);
- харчовий барвник - 1 ст.л. (якщо використовується гелевий варіант);
- сода та оцет - по 1 ч.л.;
- сіль - 0,5 ч.л.
Простіший варіант для домашнього приготування - використовувати готову суміш. Зазвичай в описі до неї є докладна інструкція. Вона значно заощадить час, але не дасть того самого автентичного смаку.
Для крему знадобляться крем-сир, вершкове масло і цукрова пудра - по 250 грамів кожного інгредієнта.
Особливу увагу потрібно приділити вибору какао. Воно може бути двох видів:
- Алкалізоване (оброблене спеціальним лугом). Таке какао найчастіше використовується в сучасних рецептах. У нього м'який смак і хороша змішуваність з іншими інгредієнтами. Такий порошок стійкий до високих температур, а під час випічки його смак і аромат посилюються.
- Неалкалізоване (натуральне). Має більш гіркий присмак із кислими фруктовими нотами. За рахунок більшої кількості кислот у складі під час взаємодії з розпушувачами дає більшу пишність випічці.
Цікаво, що в класичному виконанні торт "Червоний оксамит" готувався з натуральним какао-порошком, який завдяки пігментам у складі давав бордовий відтінок. Тому колір і рівень обробки какао також потрібно враховувати при вимірюванні його пропорцій і комбінації з барвником.
Етапи приготування та складання торта
Червоний тортик вийде ідеальним, якщо дотримуватися простих правил і порад. По-перше, важлива підготовка. Інгредієнти для тіста і крему мають бути кімнатної температури. Приблизно за годину до готування їх потрібно дістати з холодильника. По-друге, не варто економити на якості продуктів. Вершкове масло має бути жирним, крем-сир - натуральним, борошно - вищого ґатунку. Зверніть увагу, що пропорції можуть трохи змінюватися залежно від властивостей компонентів. Рівень клейковини, вологи та помел борошна також важливі.
Торт Червоний оксамит готується так:
- Борошно просівається у велику миску і змішується з іншими сухими інгредієнтами.
- В окремій ємності з'єднуються рідкі компоненти: кефір, рослинна олія, гелевий барвник. Туди вбиваються яйця. Для зручності змішування барвник краще вводити поступово - спочатку в невеликий об'єм суміші, потім у решту маси. Оцет також додається в цю миску. Усе добре перемішується.
- Вміст обох мисок з'єднується і ретельно, але акуратно перемішується вінчиком.
- Форми для випічки змащуються рослинною олією. Потім тісто рівномірно розподіляється по трьох формах.
- Коржі випікаються по 20-30 хвилин за температури 170-180°С. Точний час залежить від духовки, тому важливо перевіряти готовність дерев'яною паличкою або сірником.
- Поки коржі остигають, можна готувати крем. Для цього компоненти з'єднуються в одній мисці та збиваються міксером на високій швидкості. Масло для крему потрібно заздалегідь поставити в тепле місце на кухні. Воно має бути м'яким, але не розтопленим.
- Остиглі коржі промащуються кремом. Торт збирається і промащується зовні.
На цьому можна зупинитися, дати десерту настоятися, просочитися і приступати до чаювання. А можна зайнятися його прикрашанням.
Оформлення торта Червоний оксамит
Класичний дизайн - це лаконічний білий крем і червона бісквітна крихта. Далі можна гратися формами, компонентами та уявою, але бажано дотримуватися біло-червоної гами.
Популярні варіанти оформлення:
- півмісяць або вінок із ягід (полуниці, малини, суниці);
- комбінація ягід і плиток білого шоколаду;
- вкраплення ненав'язливих елементів (маленькі безе, цукерки Рафаелло, кокосова стружка);
- лаконічні написи червоного кольору на білому тлі.
Крім стандартного виконання, можна приготувати Червоний оксамит у вигляді рулету, бенто-торту, капкейків, трайфлу в банці. Незважаючи на свою майже столітню історію, цьому десерту ще є чим здивувати.
Чому кондитерська BAKERSTREET bakery не робить торт Червоний оксамит
Колір торта Червоний оксамит - безумовно, його ключова особливість. Але для того, щоб пофарбувати коржі в такий глибокий і насичений відтінок, потрібен штучний барвник у досить великому обсязі. Наші ж кондитери працюють тільки з натуральними фарбувальними компонентами на основі ягід, фруктів і спецій. Їхні відтінки більш ніжні та природні.
Щоб не порушувати власні принципи виробництва і радувати клієнтів натуральними десертами, ми вирішили відмовитися від випічки Червоного оксамиту. А якщо ви шукаєте класику шоколадного торта, то спробуйте традиційний Шварцвальдський торт, також відомий як "Чорний ліс". У його основі 62-відсотковий чорний шоколад, вишня, лікер Амаретто. Десерт виходить одночасно ніжним і насиченим.
Ще одна знахідка для любителів соковитих тортів - Мері-Бері ягідний. Його основу складають легкі бісквітні коржі та ніжний крем-сир. А кисло-солодкі нотки додають малина, чорниця та полуничний сироп.
BAKERSTREET bakery успішно доводить, що найкращі складові будь-якого десерту - любов кондитера до своєї справи та натуральні інгредієнти. А підтверджують це сертифікат відповідності та наші постійні клієнти.