Що таке велюр для торта і як його нанести

Ніжний, як оксамит і легкий, як мус - все це про велюр для торта. Цей варіант шоколадного декору полюбився кондитерам за його естетичність, натуральність і варіативність. Приготувати велюр можна будь-якого кольору, а наносити - на торти різної форми. Таке покриття набагато легше за текстурою і приємніше на смак, ніж мастика.

Що таке велюр для торта

Оксамитове покриття має досить простий склад. Велюр на торт готується із суміші какао-масла і шоколаду. Залежно від бажаного дизайну виробу, в суміш додають барвник. За основу беруть чорний, молочний або білий шоколад. Останній варіант ідеальний для десертів ніжних відтінків, тож чудово підходить для декору гендер-тортів із рожевим або блакитним покриттям.

Велюр для торта почали використовувати відносно недавно. Декор став справжнім хітом, підкоривши серця кондитерів і ласунів. А причиною тому його властивості:

  • не змінює смак кондитерського виробу;
  • поєднується з різноманітним додатковим декором з ягід, фруктів, живих квітів;
  • рівномірно і легко покриває торти навіть найбільш незвичайних форм;
  • відмінно тримається на поверхні десерту, не тріскаючись і не розшаровуючись.

Таке покриття виходить тільки при правильних пропорціях інгредієнтів, дотриманні рецепта приготування і правил нанесення.

Як зробити велюр для торта самому

Для домашніх кондитерських експериментів продають готовий велюр будь-якого кольору у вигляді аерозолі. Але він не зрівняється ні за смаком, ні за властивостями з приготованим самостійно.

Отже, як зробити велюр на торті:

  1. Підготуйте какао-масло, шоколад і барвник. Оптимальні пропорції перших двох - 1:1. Припустимо варіювати їх на користь шоколаду. Максимально допустиме співвідношення: 60% шоколаду і 40% какао-масла.
  2. Розтопіть інгредієнти. Вони мають різну стійкість до температур, тому розтоплювати їх потрібно окремо. Шоколад можна плавити в мікрохвильовці короткими циклами, щоб не перегріти й отримати рівномірну масу. Какао-масло плавиться за один раз.
  3. З'єднайте інгредієнти у два етапи. Спочатку акуратно змішайте їх в одній ємності. Потім - збийте блендером. На цьому ж етапі можна додати барвник. Краще вибирати жиророзчинні варіанти. Щодо пропорцій орієнтуйтеся на інструкцію виробника.

Перед нанесенням велюрового покриття потрібно остудити торт. Можна навіть трохи потримати його в морозилці. При цьому температура велюру має бути 35-36°С, якщо він приготований на білому шоколаді, і 40-45°С - якщо на темному.

Як наносити велюр для торта

Для створення бархатистого покриття використовують спеціальний фарбопульт. Маса розбризкуватиметься, тому важливо підготувати робоче місце: торт помістити на підставку, а кухонні поверхні покрити плівкою. Ще один варіант - поставити виріб у коробку з високими бортиками.

Користуватися фарбопультом досить просто. Починати потрібно з невеликого напору, а розпилювач тримати на відстані кількох сантиметрів.

Щоб декор вийшов ідеально оксамитовим, дотримуйтесь таких рекомендацій:

  • приступати до розпилення потрібно відразу, поки поверхня торта не встигла відійти від холоду і не з'явився конденсат;
  • фарбування необхідно проводити в кілька етапів: покривати найтоншим шаром, прибирати в мороз і потім повторювати дії;
  • фарбопульт потрібно весь час переміщати вгору-вниз або вправо-вліво, не можна направляти його весь час в одну точку;
  • працюючи розпилювачем, необхідно одночасно крутити підставку з тортом.

Дотримуючись цих порад, ви отримаєте рівномірне ніжне покриття без плям і патьоків. Оптимальна товщина велюру становить 1-1,5 см. Перед подачею виріб потрібно охолодити, а нарізати краще гарячим сухим ножем.

За відсутності фарбопульта в домашніх умовах можна скористатися пензлем. При цьому наносити декор потрібно акуратними вбиваючими рухами.

Ідеально поєднується велюр і мусовий торт, адже це один із найкращих холодних десертів. Готують його з шоколаду та збитих вершків. Для більш стійкої форми додають желатин. Після охолодження мусова основа стає ідеальною холодною палітрою для теплого велюру. А після застигання декору виходить легкий повітряний десерт.

 

btn