
Макарон чи макарун: у чому полягає різниця

Макарони та макаруни - два різні види печива з дуже схожими назвами, які часто плутають між собою. Час розібратися, у чому їхня різниця та нарешті потішити продавців з улюбленої кондитерської правильною вимовою макаронів чи макарун.
У чому відмінність макарону та макаруну
Макарон (macaron) має французьке походження. Це те саме фотогенічне печиво з двох шарів і кремового прошарку. Вони готуються з білка, цукру та подрібненого мигдалю. Правильний макарон має тонку хрустку скоринку та легку м'якість усередині. «Фішка» десерту - поєднання легкості безе і щільного прошарку з джему, ганашу, крему або мармеладу.
Макарони можуть бути різних відтінків. Вони досить привабливі. Якщо при вигляді печива у вас виникає мимовільне бажання сфотографувати його, це точно макарон.
Макарун (macaroon) прийшов до нас із США. Американські кондитери готують його з кокосової стружки, мигдалю, білка та цукру. Інгредієнти майже ті самі, але спосіб приготування і формат інший. Макаруни схожі на хмарки, підсвічені сонцем. У них вільна об'ємна форма і золотиста скоринка. Усередині вони більш щільні та вологі.
Історія походження
Незважаючи на зовнішні відмінності між макаронами та макарунами, вони мають культурні подібності. Поширені на різних континентах, обидва десерти мають італійське коріння. Хоча про їхню історію також ходить багато суперечок, можливо, через назву та складнощі перекладу.
Наприклад, макаронам приписують як місце народження Венецію епохи Відродження. А саму назву пов'язують з італійським дієсловом «ammaccare», що означає «розбивати, розчавлювати». У Франції ж ласощі з'явилися з подачі Катерини Медичі. Цікаво, що її особистість пов'язують і зі знайомством французів із макарунами. Вони, до речі, теж походять від італійського слова. В основу лягло «maccherone», що означає «паста», маючи на увазі саме мигдальну масу.
Основні інгредієнти
Історично склалося, що головним інгредієнтом обох десертів став мигдаль. Тільки у французьких макаронах він є обов'язковим і основним компонентом, ніжний смак якого вловлюється навіть на тлі солодкої начинки.