Як зробити десерти кориснішими: заміна цукру та борошна

Здоровим бути модно, красиво і корисно, і правильне харчування тут відіграє важливу роль. Але харчуватися правильно - ще не означає повністю відмовитися від солодощів. Достатньо відкрити для себе корисні десерти, які окрім ендорфіну дарують організму силу, енергію та здоров'я.

 

Вступ до концепції корисних десертів

 

Популярність корисних солодощів і здорової випічки цілком закономірна. З приходом у наше життя фітнес-марафонів, нутриціології та блогерів-дієтологів здоровий спосіб життя став доступним, а його результати - помітними і бажаними. При цьому сьогодні, як ніколи, увагу приділяють турботі про себе і психологічному комфорту. На зміну жорстким дієтам прийшли збалансовані раціони, а з ними популярності набули корисні десерти без цукру.

 

Ще пара особливостей таких ласощів - це простота приготування і фотогенічність. Здорові десерти цілком доступні, а їхні знімки все частіше прикрашають стрічки соцмереж, що додає їм популярності.

 

Чим замінити цукор у десертах

 

Звичайний білий цукор не тільки сприяє набору ваги, а й безпосередньо впливає на низку біохімічних процесів в організмі. Тому будь-який збалансований раціон передбачає повне його виключення або зведення до мінімуму його споживання.

 

У приготуванні корисних ласощів використовуються такі замінники цукру:

Мед. Окрім солодкого смаку, дарує десертам приємний аромат. А іноді він стає самостійним частуванням. Але з медом потрібно бути обережним: це досить сильний алерген. А ще він втрачає корисні властивості при нагріванні, тому більше підходить для холодних частувань.

Кленовий сироп. Крім затишного аромату, цей компонент має й інші переваги. У його складі є вітаміни та мінерали. Ніжний карамельний смак може вдосконалити будь-яке частування.

Стевія. Цей натуральний підсолоджувач має нульову калорійність, а його солодкість у 200-300 разів перевищує цукор. Це ідеальний інгредієнт для корисних десертів без випічки.

Сироп агави. Хоч він солодший за цукор, має нижчий глікемічний індекс. А ще цей компонент містить пробіотики, що покращують роботу шлунково-кишкового тракту. Його рідка консистенція зручна для змішування з будь-якими інгредієнтами.

У правильному харчуванні десерти теж можуть бути - залишилося лише навчитися їх готувати.

Корисні рецепти десертів без цукру і борошна

Крім відсутності цукру і борошна, рецепти корисних десертів часто припускають просту технологію приготування і суттєво економлять час. Зібрали найпопулярніші з них.

Вівсяно-бананове печиво

Для його приготування знадобляться 1 стиглий або трохи перестиглий банан, 1 яйце і 2 склянки дрібної вівсянки. Усі інгредієнти змішуються, у готову масу додаються дрібка розпушувача та кунжут за смаком. Сформовані печеньки випікаються 10 хвилин за температури 180°С.

Цукерки із сухофруктів
Це найпопулярніші ПП-десерти без випічки і цукру, а їхній склад можна змінювати на свій розсуд. Оптимальне співвідношення інгредієнтів: по 100 г фініків, кураги та родзинок. Основні солодкі нотки дають фініки, але можна додавати в цукерки і мед. Усі компоненти потрібно промити, висушити та подрібнити (курагу нарізати, а фініки перемолоти). Сформовані цукерки можна обваляти в кокосовій стружці, какао-порошку або кунжуті.
Апельсинове желе
Муси та желе - зручні в приготуванні десерти без борошна. Для цього частування знадобляться 150 мл апельсинового соку (в ідеалі фрешу) і 250 мл кокосового молока. Як підсолоджувач використовується сироп агави. Для форми потрібен желатин (10 г), який спочатку змішується з соком. Кокосове молоко із сиропом нагрівається і теж додається в сік. Усе добре перемішується і розливається по формах. Після ночі в холодильнику желе готове.
Батончики-гранола
Це чудовий варіант перекусу, який можна заготовити заздалегідь на цілий тиждень. На 10 порцій знадобляться:
140 г мигдалю;
100 г пекана;
підсолоджувач;
кокосова олія;
2 яйця;
40 г кокосової стружки;
дрібка солі, ваніліну та кориці.
За бажання горіхи зі списку можна замінити будь-якими доступними. Подрібнивши в блендері, їх потрібно змішати з насінням, кокосом, корицею і сіллю, додати підсолоджувач. Окремо з'єднати масло, яйця та ванілін. Сформувати загальну суміш, випікати її 15 хвилин за 180°С. Після охолодження розрізати на батончики.
Поради щодо створення низькокалорійних десертів
Щоб ПП-десерти без цукру та борошна були ще смачнішими та різноманітнішими, спробуйте такі лайфхаки:
готуйте маленькі порції, які будуть приємним доповненням до чаю чи кави;
додавайте смак та аромат, не збільшуючи калорійність, - для цього підійдуть ванілін, імбир, кориця;
щоб солодощі без цукру були поживними, використовуйте вівсянку, насіння чіа, горіхи;
пробуйте різні технології приготування - наприклад, фрукти можна запікати, заморожувати, дегідрувати.
Експериментуйте - і нехай ваш раціон буде не тільки корисним, а й різноманітним!

btn