
Як розрахувати вагу торта на кількість людей: практичні поради

Ідеальне свято - це яскраві емоції, смачний торт і задоволені гості. А настрій останніх багато в чому залежить від того, чи вистачило їм головного частування. У статті розповімо, скільки торта на людину має бути, щоб дісталося кожному. І для цього не обов'язково купувати занадто великий виріб. Обрати ідеальний торт для свята без перевитрат допоможуть корисні поради.
Основні фактори, що впливають на вагу торта
Коли замовляють кондитерський виріб для невеликої компанії, питання розрахунку ваги виникає нечасто. Але й тут, щоб зрозуміти, на скільки осіб вистачить 1 кг торта, потрібно орієнтуватися на вид виробу. Наприклад, кілограмовий чизкейк здаватиметься більшим, ніж горіховий Марс такої ж ваги, але другий буде ситнішим і солодшим. А отже, Марса знадобиться менше, щоб нагодувати гостей.
Вибираючи розмір торта для заходу, орієнтуйтеся на базові чинники:
- Склад. Інгредієнти для коржів і начинки впливають не тільки на масу виробу, а й на його ситність. Просочені бісквіти з карамеллю, горіхами і шоколадом важать більше, ніж повітряні мусові десерти. Додають маси ягоди, фруктові прошарки, масляні, сирні креми.
- Кількість шарів. Багатошарові бісквіти, де коржі чергуються з прошарками кремів або начинок, важать більше за чізкейки або суфлейні вироби.
- Декор. Мінімум ваги додасть лаконічне покриття глазур'ю або велюром. Десерт стане важчим, якщо його прикрашатимуть ягоди, цукерки, горіхи та інший їстівний декор.
На вибір частування і його розміру також впливають уподобання учасників заходу, кількість дітей і дорослих, формат свята.
Класичний розрахунок ваги торта для заходів
Стандартний розрахунок торта на людину відбувається за формулою 150-200 г на 1 порцію. Щоб дізнатися, наприклад, на скільки осіб достатньо 2 кг торта, потрібно 2000 г розділити на 200. Тобто двокілограмових ласощів вистачить на 10 гостей, і кожному дістанеться досить великий шматок.
При замовленні торта на весілля або інший захід пропонуємо орієнтуватися на таблицю.
Кількість гостей |
Необхідна вага, кг (з розрахунку 200 г на порцію) |
Надбавка (+0,5 кг на 10 человек) |
Разом, кг |
20 |
4 |
1 |
5 |
25 |
5 |
1 |
6 |
30 |
6 |
1,5 |
6,5 |
35 |
7 |
1,5 |
8,5 |
40 |
8 |
2 |
10 |
50 |
10 |
3 |
13 |
60 |
12 |
4 |
16 |
70 |
14 |
5 |
19 |
Зверніть увагу на колонку з надбавкою. Це свого роду підстраховка, яка точно не залишить нікого без частування. Адже той, хто ріже десерт на святі, не зважує кожен шматочок, а робить це на око. До того ж хтось із гостей захоче добавку. А інший у пориві веселощів упустить свої ласощі, і потрібно буде відрізати йому ще шматочок.
Вагу виробу можна збільшити, якщо ви хочете наприкінці урочистості роздати ласощі з собою. Як розрахувати вагу торта, якщо плануєте, щоб він залишився для гостинців? Просто додайте по 150 г на кожну порцію. Також на цей випадок можна замовити окремі порційні частування для гостей.
На особливу увагу заслуговують дитячі дні народження. Розмір частування для дітей зазвичай обирають із розрахунку 100-120 г на порцію.
Вплив інгредієнтів на вагу торта
Кожен інгредієнт відіграє свою роль у вазі десерту, формуванні його текстури та смаку. Самі по собі бісквітні коржі досить легкі. Їхню масу збільшують просочення із сиропів, прошарки нуги, горіхів, ягід. Шоколадні коржі важать більше, але їхнє поєднання з ніжними сметанними або заварними кремами робить виріб не надто важким. Більше важитиме торт із масляним або шоколадним кремом. Прошарки желе мають доволі щільний вигляд, але при цьому мають невелику вагу. Найменше грамів, але достатньо об'єму додає білковий крем.
Збільшують масу виробу декоративні елементи: мастика, горіхи, фрукти і сухофрукти, їстівні фігурки тощо.
Практичні поради щодо вибору ідеального торта
Що більше гостей планується на заході, то складніше вибрати ідеальний десерт. Адже виправдати очікування та гастрономічні вподобання кожного неможливо. Щоб після урочистості ви впевнено сказали, що частування було ідеальним, пропонуємо рекомендації щодо його вибору:
- Почніть із розрахунку ваги, орієнтуючись на формулу і таблицю, представлену вище.
- Під час вибору оформлення враховуйте тематику і формат заходу.
- Якщо гостей багато і ви хочете порадувати якомога більшу їхню кількість улюбленими смаками, розгляньте можливість замовити два тортики з різними начинками. Оптимальними будуть контрастні рішення. Наприклад, шоколадний брауні з насиченим солодким смаком і легкий бісквіт із фруктами.
- Обирайте легший виріб, якщо його виносу передує різноманітне застілля. А коли планується чаювання, де тортик - основне частування, можна замовити більш ситні ласощі.
- Важливими є пора року та місце проведення свята. Іноді краще обирати стійкі до тепла начинки та декор. Особливо це актуально для багатоярусних весільних тортів, які збираються кілька годин і потім ще цілий день очікують свого «виходу».
- Плануючи захід для дітей, уточніть заздалегідь у їхніх батьків про можливі алергії та смакові вподобання.
І найголовніше - довіряйте досвідченим кондитерам, які знають і люблять свою справу. Саме такі професіонали працюють у BAKERSTREET bakery - кондитерській, яку клієнти щиро рекомендують своїм друзям. Зателефонуйте нам - і ми допоможемо обрати торт, який визнають ідеальним ваші гості.